24 september 2014

Som att gå på Bokmässan à la 24 (med Jack Bauer)

Min enda förberedelse inför Bokmässan har varit att skaffa ett Instagramkonto åt bloggen. Den har tjatat och tjatat så nu fick den ett eget: @nobelprisprojektet.

Tänker att det kan vara praktiskt om man vill följa mässan i realtid och verkligen känna hur mycket man inte är där. Just nu visar till exempel alla förlag hur deras montrar ser ut pre-mässa, bokbloggare visar sin packning och årets bloggambassadörer visar sitt rum.

Om jag skulle gå på mässan i år skulle jag satsa mer på att ha koll på monterprogram, läsa supernoga vad de långa seminarierna ska handla om innan jag går dit samt ta med en egen kaffetermos. Och så skulle jag stå först i kön när någon författare jag verkligen gillar signerar sin bok (lex Bea Uusma).

Den enda trösten är att om Bokmässan nu funnits i 30 år lär den finnas ett tag till. Jag tar nästa.


Nostalgi.

19 september 2014

Den mosterliga plikten

Sitter just nu och väntar på att min syster ska komma hit och göra sin mosterliga plikt (även om det ännu är en mage hon är moster åt). Jag har beordrat henne att ta med mysbyxor och choklad. Förhoppningsvis vill hon även sympatisova senast klockan 22:30, plocka upp saker som jag tappar på golvet och putta på om jag under denna helg måste gå uppför en trappa. I gengäld kan jag sucka festligt när jag ställer mig upp ur soffan samt bjuda på coola sparkshower med böljande mage.

Tror vi har en bra deal här.


Det är upp till Umeå att bjuda på sol. Lite får man faktiskt kräva av en stad som kallar sig Kulturhuvudstad.

11 september 2014

Bibliotek nummer 2: Teg

Min stora hästboksfrenzy har inte gått över, och bäst utrustad med andra halvan av serien visade sig Tegs bibliotek vara. Biblioteksutvärderingarna fortsätter därmed med ohejdad detaljrikedom.

1. Exteriör
Tegs bibliotek kanske är en festligare byggnad än Mariehemsbiblioteket med sin gul-orange-bruna färgmatchning, men mest ser den ut som en före detta klädbutik med stora skyltfönster (som tyvärr inte utnyttjas för en rolig skyltning). Pluspoäng för rejäl trappa + ramp och bra skylt.




2. Första intrycket
Till vänster bakom den uppställda dörren finns en anslagstavla fylld med intressanta affischer. Tyvärr syns den lite dåligt - mitt tips är att flytta den till väggen rakt fram. Annars är det mest golvet som står för det första intrycket.




3. Utbudet
Egentligen spelar det ju ingen roll hur ett bibliotek ser ut eftersom det viktiga är böckerna. Här finns alla de vanliga uppdelningarna: skönlitteratur, deckare, facklitteratur, ungdomsböcker (tre små hyllor vilket kändes lite skralt), ljudböcker, filmer, börja-läsa samt bilderböcker. Det är inget stort bibliotek vilket är en nackdel om man är en spontanlånare men inte spelar någon roll alls om man beställer dit böcker från andra bibliotek. Gillar att de har den goda smaken att skylta med Hjärta av jazz (Lövestam) (står i andra raden uppifrån på vänstra skyltmojängen). Låntagarna på Teg verkar även läsa Nobelpristagare (stod tre på senast-återlämnat-vagnen).




4. Service med mera
Jag borde kanske ha sagt något mer än "Hej" till personen bakom disken när jag gick in för att fullt ut kunna utvärdera servicen, men han var upptagen med att ringa till folk som hade böcker att hämta. Eftersom det var ganska tyst i lokalen hördes det väldigt bra. Förvånansvärt många personer glömmer tydligen bort att hämta sina böcker - vad är det för människor? (Det verkar även vara många människor som A) inte är hemma, B) inte minns att de ens har beställt en bok. HOW?) Det fanns även en kvinna som stod vid ljudböckerna och gav boktips. Hon visade sig sedan inte höra till personalen. Två toaletter=bra. Bra även med utlåningsautomat så att man inte behövde störa utringandet av böcker. Under min tjugo minuter långa inspektionsrunda var jag aldrig själv i biblioteket utan det flödade på bra med besökare. Jag stannade nog längst av alla, utom en som gick igenom alla broderitidningar. Det känns som ett bibliotek som används av alla åldrar.




Sammanfattning: Funktionellt, lättöverskådligt och lättillgängligt. Inte världens mest inspirerande miljö eller världens snyggaste hyllor och golv. MEN! Stort plus för de kreativa klisterlapparna som visar vilken genre böckerna för "mellanåldern" tillhör. Jag ville ta hem dem och klistra på saker. Mmm... klistermärken...



8 september 2014

Och vinnaren är...

Roligt att så många ville vara med och tävla! Eftersom alla kunde svaret på tävlingsfrågan (Brasilien är mässans temaland i år) fick klassisk lottdragning avgöra vem som vann. Det blev Fanny/Litteraturkvalster som får vandra fötterna trötta under två valfria bokmässedagar i Göteborg. Stort grattis!


Här kan man va.

7 september 2014

Utan hästar i flera månader försmäktar jag på denna ö

Hästabstinens tar sig olika uttryck.
Tydligen kan man återgå till slukaråldern och läsa en halv hästbokserie som man inte tidigare läst pga. "varit i fel ålder".
Oklart om det hjälper, eftersom jag nu genomsöker Hemnet efter hästgårdar trots att jag inte har fem miljoner och läser ryttar-fitness-boken ett varv till trots att jag inte kan göra en endaste armhävning.
(Och planerar tur till biblioteket för lån av resten av serien. Det är iallafall genomförbart. )


Eller är det en gravid-craving?

3 september 2014

Vinn entrébiljett till Bokmässan 2 dagar

Har du oköpt entrébiljetter till Bokmässan? Vinn dem istället!

Förra året var jag en av tolv bloggambassadörer för mässan, och som en fin gest fick vi två entrébiljetter även i år. (Tack!) Men eftersom jag bestämt mig för att inte åka på Bokmässan 2014 pga. viss risk för födsel tävlar jag istället ut dessa till hugade spekulanter.

Tävla så här:

1. Svara på denna fråga: Vilket är Bokmässans temaland i år?

2. Tipsa andra om tävlingen, antingen genom blogg, Twitter, Instagram eller annan social kanal.

3. Skriv en kommentar till detta inlägg med ditt svar och hur du tipsat. Om du inte länkar till din blogg, skriv ut din mejladress i själva kommentaren så att jag kan kontakta dig om du vinner.

4. Håll tummarna på måndag den 8 september klockan 20:00 då jag drar en vinnare!

Du kan alltså vinna:
2 stycken entrébiljetter till Bokmässan 2014. En biljett är värd 240 kr och gäller för en person, en valfri dag. Biljetterna gäller inte som entré till seminarier (utom om du väljer att gå in på söndagen, eftersom alla seminarier då ingår i entrén).

Lycka till!

Uppdatering 8/9: Tävlingen är nu avslutad.


Priset poserar på kudde.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...