31 augusti 2014

Det här inlägget stretar åt det meningslösa hållet

Att inte blogga regelbundet på ett tag leder onekligen till vända-en-sten-syndromet. Inläggen som kommer fram kryper och stretar åt olika håll och har ingenting gemensamt mer än att de legat under samma sten och väntat på ljuset. Man skulle ju önska att det fanns någon röd tråd, det skulle man faktiskt.

Det var bara det.


En sten. Vändbar.

28 augusti 2014

Testar ett nytt bibliotek

Eftersom stadsbiblioteket är utlånat och nedpackat och håller på att flytta till ny lokal är det helt enkelt stängt. Man kan gå dit och använda återlämningsmaskinen, men då är böckerna inlåsta till i november. Däremot kan man lämna igen stadsbibliotekets böcker på filialer, och då kan andra låna dem. Tror jag. Allt är lite ovisst. För första gången (!) har jag därför testat ett annat bibliotek i Umeå: Mariehems bibliotek. Här kommer en fullständig utvärdering av besöket, med antagligen alldeles för många detaljer.

1. Exteriör
Pluspoäng för att det är mycket lätt att hitta dit, gratis parkeringsplatser och En Tydlig Skylt på väggen. Vi kan väl sedan bara nöja oss med att säga att detta inte är en så "festlig" byggnad.




2. Första intrycket
På dörren sitter ett anslag om att biblioteket kommer att vara stängt imorgon, vilka öppettider det vanligtvis har, var bokinkastet är och var handikappingången är. Plus för bokinkast och minus för att det inte finns en entré som passar alla. Känslan är mycket mer "kommunal serviceinrättning" än "lyxigt kulturcreddigt ställe". När man kliver in möts man av blommor som lever och ett balkongmöblemang=oväntat men trevligt. Det syns också att det är ett skolbibliotek eftersom hallen har massor av krokar och hyllor av samma sort som finns på just skolor.




3. Utbudet
Trots liten yta känns det som att de har mycket böcker. (Oklart om det ska tolkas som att det är trångt.) Det finns ett separat rum för ungdomsböcker, indelade i kategorier som "Livsviktigt", "Roliga böcker", "Kärlek", "Lättläst/Snabbläst" och "Fantasy". Det är praktiskt för läsare som vet vilken genre de gillar men inte för de som letar efter författare baserat på efternamn. En ganska liten avdelning facklitteratur där det skyltas med böcker som ser intressanta/nya ut. Jag lånade nästan en bok om rosor för att den var snygg. En barnboksdel och en tidningsdel som båda är formade lite som rum av hyllor. Klassisk biblioteksmöblering. Deckare har en framträdande placering med en hel vägg. (Även ventilerna har en sammanhållen placering. Borde man inte sprida ut ventiler lite i en lokal?)



4. Service med mera
Eftersom klockan var efter skoltid var det bara jag där. Det var knäpp tyst. Trevlig personal som sa hej när man närmade sig disken, däremot syntes de inte till i början utan det var först när jag gick med högljudda steg som de dök upp. Min reserverade bok fick jag snabbt och dessutom lånade de ut i disken så jag behövde inte använda automaten. Hästbokshyllan var dock väldigt rörig och böckerna låg huller om buller.

Sammanfattning: Ett hemtrevligt bibliotek där barn/elever/ungdomar antagligen hittar massor av böcker och vuxna kan låna mycket spontant och sedan reservera dit övriga titlar från andra ume-bibliotek. Skulle inte gå dit för att sitta och läsa eller plugga, utan bara för att låna, eftersom det är så pass litet.

Men vad lånade jag då? Kom hem med de här tre:



(Skulle egentligen bara hämta den nedersta boken, men lånade en bok från hästbokshyllan för att de ska uppmärksamma röran när de sedan ska ställa tillbaka den. Och Only väg is upp råkade komma med för att den stod med framsidan ut på bästa plats i ungdomsboksrummet. Lurigt det där med skyltning.)

26 augusti 2014

Jag läser 13 av dem igen

Helt plötsligt är jag med i två bokcirklar. Hanna med bloggen Feministbiblioteket tipsade om en bokcirkel på Facebook som går ut på att läsa och diskutera en bok av varje kvinna som fått Nobelpriset i litteratur. Eftersom vissa av dessa var... eh... "svårlästa" på egen hand tror jag att en bokcirkelomläsning kan vara bra.

Allt är så uppstyrt och bra i denna cirkel. De tretton som gick med i gruppen först kommer att göra en presentation av var sin författare och välja vilken bok som ska läsas. (Första bok är Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien.) Efter att ha våndats över mina bokval under två år av pristagarläsning känns det oerhört trevligt att någon annan väljer bok. Och man har flera veckor på sig med varje titel = lyx!

Mest ser jag fram emot att läsa mer av Toni Morrison, Doris Lessing och Nadine Gordimer. Minst av Grazia Deledda och Gabriela Mistral. Hoppas dock på att bli glatt överraskad.

Här har jag skrivit om Lagerlöf tidigare.

23 augusti 2014

Anledningen till att jag inte ska på Bokmässan

Kontraster, kontraster! Förra året vid den här tiden läste jag seminarieprogram, planerade bokbloggsmingel, lottade ut seminariekort och ägnade osunt mycket tid åt att beundra mina nytryckta bloggvisitkort.

Det här året vid den här tiden läser jag böcker där på fullt allvar termen "sterila kvaddlar" förekommer, planerar framtida föräldraledighet och ägnar osunt mycket tid åt att klicka runt på Tradera och lägga bud på pyttesmå kläder.

Känner även att ovanligt mycket tid går åt till att sucka djupt när jag ska ta mig upp ur diverse soffor.

Och kylskåpet pryds av denna skönhet:



(Fast jag har faktiskt beställt Bokmässan-programet, och tittat med längtande blick på alla trevliga mingel som årets bloggambassadörer anordnar. Lyx alla ni som ska dit!)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...