24 februari 2014

Somliga recensioner kräver fysisk aktivitet

För ett tag sedan skrev jag om ett ridpass utan muskler. Nu har jag fått hem ett recensionsex av en bok som jag sannerligen hoppas mycket på:



Fitness för ryttare. En bok med tips och övningar för att träna och töja de muskler man behöver ha för att kunna rida bättre. Det är därför inte konstigt om ni ser mig liggandes på golvet med benen i 90 graders vinkel, vridandes mina höfter hit och dit eller stretchandes olika okända muskler. HÄR SKA FITNESSAS!

Man kan ju inte recensera en bok utan att testa den ordentligt, tänker jag.
Återkommer senare.

23 februari 2014

Spännande sjukhusvardag 1953 – Än finns det hopp av Karin Wahlberg

Än finns det hopp är en mycket välskriven roman om en småstad i det poliodrabbade Sverige år 1953. Den fasta punkten i boken är sjukhuset med sina olika kliniker, och runt detta kretsar sedan de olika karaktärerna. Som är många. I början blandar jag ihop dem, tycker att de är för många och bara springer hit och dit och tilltalas med efternamn ibland och förnamn ibland, och deras olika liv har inga beröringspunkter.

Men efterhand växer karaktärerna och blir till egna personer. Vissa sticker ut och blir de jag tänker mest på: Nancy, Carl och Wilma. Och självklart binder författaren ihop deras olika vägar, på små eller stora sätt. Efter halva boken har den blivit en bok jag längtar efter att läsa, och jag tänker på polio minst några gånger varje dag (och på vaccin). (Ganska mycket på vaccin faktiskt.)

Författaren lyckas också smyga in massor av 50-talsdetaljer så att boken känns väldigt tidstypisk. Klädmaterial, cigarettmärken, maträtter, tilltal och porslinstrender. Det gör samtidigt att texten ibland känns lite övertydlig, eftersom en bok skriven på 50-talet antagligen inte hade varit så specifik angående vardagsting. Det går ju inte att veta vilka detaljer som är kännetecknande för en viss tid förrän efteråt, tänker jag. (Maria Lang-falangen inom #boblmaf kan även fröjdas över ett omnämnande av en av hennes böcker.)

Rekommenderas till dig som gillar till exempel SågverksungenMina drömmars stadGlasfåglarnaAtt föda ett barn, eller böcker om sjukhus på 50-talet. Den är inte exakt som någon av dem, men det finns saker i den som påminner.

Efter slutet, som kommer alldeles för abrupt, finns ett efterord där det bland annat står att detta är första delen i en planerad serie. Hurra!

Betyg: 4 stärkta sjuksköterskemössor
Titel: Än finns det hopp
Författare: Karin Wahlberg
Förlag: Wahlström och Widstrand, 2013
Antal sidor: 446
Hittas t.ex. här: Adlibris, Bokus, Cdon

16 februari 2014

5 saker om böckerna i min bokhylla

Har taggats av Ugglan & boken att berätta lite om böckerna i min bokhylla. Trevligt!

1. En bok jag inte läst ännu men verkligen ser fram emot
Alice Munro! Har som mål att läsa boken innan nästa Nobelpristagare presenteras, och det hoppas jag sannerligen att jag hinner. Det är ju trots allt i oktober.

2. Den bästa boken jag har hemma
Svårt val detta! Om jag måste välja en så säger jag Expeditionen av Bea Uusma. Men eftersom jag är över 18 och får bestämma själv så säger jag även Utrensning av Sofi Oksanen och Utvandrarna av Vilhelm Moberg. Hoppas också att någon oläst bok är jättebra.

3. En bok jag önskar varit bättre och som kanske var lite onödig att köpa
Kanske Främlingen i huset av Sarah Waters. En bokcirkelbok som spontanköptes på Ica Maxi för att den var på någon slags rea och ändå skulle läsas i cirkeln (fast den fanns på bibblan). Tillfället gör bokköparen. Mycket sant.

4. Någon bok som jag var jättepepp på när jag köpte den men som bara blivit stående
Forsytesagan, alla delar. Det kanske är för många delar? Gillade verkligen del 1 och så fanns de plötsligt allihop på secondhandbutik. Kanske måste flytta dem från allra översta hyllan till en hylla där de syns?

5. En bok jag köpt mest för att den hade vackert omslag
Ugglan & boken visade en väldigt fin utgåva av Pride & Prejudice som jag antagligen också hade fallit för (trots att jag redan har boken på två språk). Men den har jag dock inte. Däremot "råkade" jag köpa Emma på bokrean eftersom den hade så snyggt omslag...

Skickar vidare frågan till alla som tänkt fara på Bokmässan 2014. Vad har ni för böcker egentligen?

13 februari 2014

Feng shuin i det här hemmet just nu alltså

Gjorde just en snabb inventering av hushållets krukväxter. Man skulle lätt kunna tro att det här är den planta som är närmast döden:



Men nej, julstjärnan i köksfönstret kontrar med denna look:



Kan man klämma i med något rejält husmorsknep för att pigga upp dessa ynkliga pinnar eller är det tulpanläge?

9 februari 2014

Köpt min första e-bok

Efter att ha

installerat läsplattans applikation "Reader" i datorn, trott att jag behövt ett adobe-ID, tänkt att jag kanske klarar mig utan adobe-ID, inte kunnat synka köpt bok med plattan utan att ha loggat in med adobe-ID, följaktligen försökt göra ett nytt adobe-ID, fått veta att jag redan har ett adobe-ID, försökt komma ihåg lösenordet till mitt adobe-ID, beställt en nollställning av mitt adobe-ID, loggat in med det nya lösenordet till mitt gamla adobe-ID, insett att jag hade inte behövt ha ett adobe-ID utan hade kunnat köpa boken direkt i plattan, så är jag nu

stolt innehavare av läsplatta med bok i.

Använd wifi:t nästa gång, smarto, säger den till mig. Men annars är vi kompisar.


PS: Denna bok är inköpt pga väl genomförd trapputmaning i januari. Den som tar trappan istället för hissen varje dag i en hel månad har klarat utmaningen och får köpa en e-bok. Känn dig utmanad!

6 februari 2014

Nyaste hästen i stallet säger hej

Chomper var namnet.
Höjd: Över en och s j u t t i o t v å.
Inte vet jag, men det känns väldigt högt för att vara en ridskolehäst. Eller en häst i allmänhet. (Och begreppet "häst" innefattar alltså bara hästar som jag kan tänkas ska sitta på någon gång. Det är allmänt känt.)


Vinkel ur vilken höga hästar betraktas.

3 februari 2014

Stoppa pressarna, jag har valt bort en bok!

Min svåraste sak: Att inte läsa ut en påbörjad bok, även om den verkar tråkig.
Mitt ena nyårslöfte: Läsa bättre böcker.
Verkar sannerligen svårkombinerat.

Men! Idag har jag aktivt valt att inte läsa ut Det goda inom dig. En milstolpe i min läsarkarriär. Värt ett diplom. Jag tänker inte heller två gånger i timmen att jag ändå gärna skulle vilja veta hur boken slutar, vilket jag annars brukar ägna mig åt om jag av nödtvång (läs: utgången lånetid) behövt lämna igen litteratur i förtid.

Valde bort boken eftersom jag läst 50 sidor och varken fångats av handlingen eller karaktärerna, men också för att jag fick kämpa mig fram språkligt (se bild). Boken har en väldigt lång uppladdningssträcka. På 50 sidor har saker antytts och vridits och vänts på. Men det går sakta... Ganska besviken, eftersom Nu vill jag sjunga dig milda sånger var en favorit.




Väljer du bort böcker? Är det lätt?

2 februari 2014

Avdelningen läskiga saker som jag gör ( nästan ) helt frivilligt

Kära dagbok!
Jag sitter nu på bussen på väg HEM från fjällen. Inga benbrott, avbrott eller inbrott har inträffat. Dock ett sammanbrott på grund av alldeles för branta backar. Kungsliften var stängd pga 11-18 meter vind per sekund, och den alldeles lagom branta nybörjarbacken var inte öppen. Den byttes istället ut mot "nedre halvan av en svart backe - biten som var blå". Den susade jag dock nedför minst en miljard gånger (om mina vader får säga sin åsikt om saken, och det verkar de ju ha börjat med dagligen).

BETYG
Resesällskapet: 5 kexchoklad för stort tålamod och peppande tal i liften.
Vädret: 2 skidglasögon (-14 är lite för kallt egentligen)
De lånade skidorna: 4 festliga carvingsvängar

Blir det fler gånger? Mycket möjligt. Men då ska jag träna knäna och mitt mod innan.

Nu är det dock kisspaus i Storuman.
Laterz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...